Gabriëlle Koster

Gabriëlle Koster

Wil je je garderobe graag verduurzamen (omdat je inmiddels genoeg weet over wáárom je wilt kiezen voor duurzame mode), maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Je hoeft heus niet je hele kast-inhoud per direct op straat te zetten en op water en brood te leven. Zo maakte ik (duurzame blogger Gabriëlle Koster) de overstap naar een duurzame garderobe.

It’s all in the mind

Die kneiterduurzame garderobe begint natuurlijk met je mindset. En als je stiekem, van binnen, het liefst nog kleding aanschaft waar leed achter zit en je liever je oogkleppen op zet want: ‘hoe leuk zijn deze pumps?’ dan gaat het ‘m ook niet worden. Het begint met je mind, alleen als jij écht een verandering wilt toepassen in je leven, dan gaat het je lukken. Beloofd.

Duurzaam shoppen doe je zo

Laten we beginnen met de basis: je mag heus alle kleding in je garderobe waar je aan gehecht bent houden, weggooien zou zonde zijn. En je hoeft nu heus niet een 100% duurzame garderobe te hebben, dat heb ik ook niet. Maar als je op de automatische piloot de Zara in blijft stappen gaat het je natuurlijk nooit lukken. Voor mij begon die overstap met het leren kennen van alle te gekke duurzame merken op de markt. Ik ging op zoek naar duurzame bloggers, volgde ze op Instagram en door hen kwam ik op de tofste duurzame merken en webshops. Ik schreef me uit bij nieuwsbrieven van niet-duurzame ketens (want: verleiding is een bitch) en gooide alle shop-apps van m’n telefoon af. Vervolgens schreef ik me in voor de nieuwsbrief van duurzame winkels (rechtsonder op de homepage, you’re welcome). Zo simpel was het. De eerste stappen waren gezet.

Van fast fashion naar slow fashion

Begin met de basics. Ik verkocht mijn handtas via een tweedehands website en scoorde een gloednieuw duurzaam exemplaar. Daarna ging ik voor een mix aan goede basics, Yunit Studio, en eye catchers (kunnen we het even over deze prachtjas hebben? Coat diagonal. En natuurlijk: duurzame items zijn vaak een stukje duurder dan items van goedkope kledingketens. Maar met jouw aankopen maak je ook een statement. Een statement voor een betere wereld. Hoe minder geld er omgaat in dubieuze industrieën en hoe meer geld er naar duurzaam geproduceerde items gaat, hoe groter het statement. En hoe vaker dat gebeurt, hoe betaalbaarder de duurzame items uiteindelijk worden. Duurzame kleding is ook mede duurzaam omdat het niet meegaat met trends van het seizoen. Een item wordt geproduceerd voor een langere periode, het liefst voor tientallen jaren. Neem nu deze knapperd van een jumpsuit, die kan eigenlijk elk seizoen! Wil je toch graag on trend zijn? Accessorize, darling!

 

 

coat diagonal

coat diagonal – Elsien Gringhuis

jumpsuit

jumpsuit – Rhumaa

Eerlijk winkelen, stapje voor stapje

Onthoud dat het vrijwel niemand lukt om in één keer een hele duurzame garderobe te hebben. Elke stap richting het hebben van duurzame kleding is er één, nietwaar? Enneh, mocht je toch weer zwichten voor een niet-zo-duurzaam item, wees dan niet te streng voor jezelf.

Psst: fan van yoga? Hoe te gek is deze Peace-Love-Zen legging?

peace love zen

legging – peace love zen

 

 

 

 

 

 

 

 

other relevant articles

green-fashion-2

Green fashion #2

by: Roosmarie Ruigrok

Hey Folks, alweer mijn tweede blog. Ik heb beloofd dat ik terug zou komen om te vertellen over de gouden standaarden als het gaat om duurzame kleding. Ik vind namelijk dat er tegenwoordig wel heel veel onder het kopje duurzaamheid weggezet wordt. Een vaste definitie is er ook niet echt. Wel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. […]

lees meer
blog1-roosmarie

Green fashion #1

by: Roosmarie Ruigrok

Hey folks! Hier is mijn eerste blog voor Dastoon. In dit blog neem ik je graag mee naar een aantal vraagstukken in de mode industrie op het gebied van duurzaamheid. Want begrijp jij nog wat er bedoeld wordt als men het over groene mode heeft? Stel iemand maar eens de vraag “Wat versta jij onder […]

lees meer
browse all articles