eerlijke kleding

Er is zonder twijfel een verandering gaande in de manier waarop we consumeren. Door de opkomst van innovatieve business modellen kopen we bijvoorbeeld steeds meer online. Zonder tussenkomst van verkoopmarges en distributiekanalen is het online kopen en verkopen zowel voor de producent als voor de consument vaak een goedkopere oplossing. Maar naast hoe we kopen, zien we de verandering ook in wat we kopen. Of het nu gaat om eten of kleding: we hechten steeds meer waarde aan zaken als een lokale en eerlijke productie.

Eerlijke kleding of eerlijke mode?

Veel modebewuste mensen die verantwoord wilden consumeren, voelden zich lange tijd gepasseerd. Waarom kan een item niet én ethisch verantwoord, én betaalbaar, én fashionable zijn? Eerlijke kleding was er enkel in de categorie ‘geitenwollensokken’ en ‘juten zakken’. Maar de opmars is hier: vandaag de dag is duurzame mode de snelst groeiende modecategorie. En hoewel het even geduurd heeft: verantwoord geproduceerde kleding is van het geitenwollensokken-imago af. Ook veel modieuze blazers, jassen en jurken worden tegenwoordig gemaakt van eco-materiaal als biologisch katoen en hennep.

Kopen van duurzame mode

Naast producenten en ontwerpers is ook de consument steeds gerichter op zoek naar duurzame mode. De filosofie die oprukt is ‘buy less, buy better’. Minder items in je kast dus. En de kleding die er hangt, duurzaam gemaakt. Duurzaam in de zin van goed voor mens en milieu, én in de zin van langer meegaan. En dat bewerkstelligen veel Nederlandse ontwerpers door een trendy, maar tijdloos design van hun kleding. Ook een hoge kwaliteit kenmerkt hun collecties, door gebruik van hoogwaardig materiaal en een mooie afwerking (zie profielpagina van Elsien Gringhuis). Het is voor modeontwerpers alleen vaak lastig om hun items bij de consument te krijgen.

De Naakte Naaister

De Naakte Naaister

Dastoon & fair fashion

Dastoon slaat een brug tussen de modebewuste en verantwoorde consument en die Nederlandse ontwerpers. De kleding op ons online platform is geen massaproductie, maar wordt in kleine oplage of op aanvraag geproduceerd zodat er geen overschot ontstaat (De Naakte Naaister, op de foto, maakt de kleding pas als jij die op Dastoon bestelt.). Ook vind je veel items gemaakt van gerecycled materiaal (Naomi Rachèl Timan). Verder wordt veel kleding lokaal geproduceerd. Zo ondersteun je niet alleen de lokale economie, maar ben je zeker van een eerlijke productiewijze en het reduceert vervuiling door transport. De tijd is gekomen om onszelf te kleden met items waarmee we niet alleen uitdragen wie we zijn en wat we leuk vinden, maar ook waar we in geloven. En die items koop je online bij Dastoon.

 

modeontwerpers dastoon.com

other relevant articles

browse all articles