collafge

atelier van Loes Glas

De aantrekkingskracht die mode op haar had, beschrijft Loes Glas als iets wat onbewust was. “Het meest boeiende vond ik – en vind ik nog steeds – dat wat er om je heen gebeurt of wat je aanvoelt, je terug ziet komen in de mode. In mijn tassen kan ik heel veel kwijt: concept materiaal, functie, vorm. Mode is een heel mooi communicatiemiddel om een sfeerbeeld neer te zetten.” Het leukste aan haar werk vindt ze het doen van research, het ontwerpen en het bij elkaar zoeken van de juiste materialen om daar een tas van te maken. “En het uiteindelijke resultaat natuurlijk!”

Eerlijke mode betekent een eerlijke prijs

Eerlijke mode betekent hogere prijzen dan mensen vanuit de grootschalige fast fashion industrie gewend zijn. Loes Glas geeft aan dat ze het daarom moeilijk vindt om een eerlijke prijs te vragen voor haar tassen. “Vaak ben ik al zeer vereerd dat mensen een tas van mij willen kopen dat ik bijna vergeet de juiste prijs er voor te vragen. Meestal hebben mensen ook geen idee hoeveel het kost om een ontwerp te maken en dit tot iets tastbaars te maken. Een tas is toch iets heel concreets. Daardoor lijkt het vaak dat ik het snel en makkelijk kan maken, maar dat is niet zo.”

Duurzame tassen

Duurzaamheid staat centraal bij de tassen van Loes Glas. Zij maakt alle tassen in eigen atelier en probeert al het materiaal voor de tassen zo goed mogelijk te benutten. “Ik gooi niets zomaar weg. Voor rugtasjes en sommige tassen gebruik ik leer van banken en jasjes. Al mijn materialen komen uit Europa, niets uit China.” In de toekomst wil ze gaan werken met plantaardig gelooid leer en uiteindelijk met veganistisch leer.

Voordelen van eerlijke en duurzame mode

Volgens Loes Glas biedt eerlijke en duurzame mode kansen. Enerzijds voor degenen die de kleding maken, anderzijds voor de consument. Eerlijke kleding betekent “geen kinderarbeid en uitbuiting van arbeiders. En als je meer betaalt voor kleding en accessoires dan denk je beter na over wat je koopt en koop je eerder wat je echt wilt. Vooral als je er iets langer voor moet sparen. Als iets meer betalen de norm wordt, kan er ook meer aandacht, tijd en liefde in producten worden gestopt om te ontwikkelen.” Loes Glas contrasteert dit met de huidige fast fashion industrie waarin alles zo snel en goedkoop mogelijk wordt geproduceerd om de prijs te drukken. “Er wordt maar raak gekopieerd van andere (high end) labels en tijd om eigen ideeën te bedenken en uit te werken is er niet.”

De ambitie van Loes Glas

Waar details, talent en handwerk in deze fast fashion industrie verloren gaan, biedt eerlijke mode daar dus juist kansen voor. “Ga daarom voor talent, kwaliteit en ambacht. Kijk eens in kleine boetiekjes, koop vaker lokale spullen van ontwerpers uit je buurt. Dat is een win-winsituatie!” Zelf probeert Loes Glas daar aan mee te werken en zij heeft dan ook een droom voor de toekomst: “Mijn label in productie nemen en iedereen die daar aan mee werkt de juiste prijs voor betalen.”

Loes Glas

profielpagina & producten van Loes Glas

other relevant articles

watjedraagtbenjezelf

Wat je draagt ben je zelf

by: Liselot van Kesteren

Stel, er staan tien naakte mensen op een rij. En jij moet iets over de persoonlijkheid van die mensen vertellen. Als basis daarvoor heb je niet veel om op af te gaan. Uitstraling, haardracht, daar houdt het wel bij op. Even later zie je dezelfde tien mensen, met kleren aan. Grote kans dat jij nu […]

lees meer
Fashion scenes, Lucky Number Seven

Esther Haamke

by: Dastoon

Lucky Number Seven By Marthe Hennink Hair & Make-up: Janel Hoogendoorn Model: Safera @ KNOWN Model Management Brand: Esther Haamke             bron: http://dltd-scenes.com/ http://www.estherhaamke.com/

lees meer
blog-juliette1

High Fashion in een alternatief jasje

by: Juliëtte Heijnen

Na Fashion Week Amsterdam, ging mijn label JULIËTTE HEIJNEN  langzaam van mond tot mond, zo kwamen er steeds meer interessante mailtjes binnen en verschenen de eerste publicaties. De grootste vlaag mailtjes was voorbij en opeens kwam toch wel het meest verrassende mailtje in mijn inbox; BAFW Participation. BAFW (Berlin Alternative Fashion Week) stond als jonge […]

lees meer
browse all articles