Ook jij weet diep van binnen dat goedkope kleding eigenlijk niet kán. Dat goedkope kleren samengaan met onmenselijke werkomstandigheden. Blogger Gabriëlle vertelt waarom zij de overstap naar duurzame mode maakte.

Eén van mijn grote liefdes is altijd mode geweest. Ik genoot van de livestreams van catwalkshows in Parijs of New York. En ook al volgde ik ze niet altijd: ik wist elk seizoen exact welke trends er waren.

Een keerpuntje aan trends en mijn liefde voor mode: items worden vaak op een niet-zo-duurzame manier geproduceerd. Daarnaast is de vraag naar fast fashion in de afgelopen decennia groter geworden, wat kinderarbeid en arbitraire werkomstandigheden in de hand werkte. Toen ik daar eenmaal achter kwam wist ik: hier wil ik absoluut niet aan bijdragen.

‘Ik schrok van wat ik te weten kwam’

Vandaar dat ik me ging verdiepen in de duurzaamheid van de mode-industrie. Ik keek documentaires als The True Cost (aanrader) en ben blogs over duurzaamheid gaan lezen. 

Duurzaam produceren?

Ik schrok van wat ik te weten kwam.

Wist jij bijvoorbeeld dat 20% van alle chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw wereldwijd worden gebruikt voor de katoen?
En dat die boeren bloot worden gesteld aan al die chemische middelen?
Maar ook de verf die vaak wordt gebruikt voor kleding is vaak, dankzij de chemische dampen, gevaarlijk voor de kleermakers.

Hoe denk je trouwens dat die kleding van jou in Nederland terecht komt? Heb je enig idee hoeveel brandstof daarvoor nodig is?

En dan hebben we het nog niet eens over het salaris van iedereen die betrokken is bij het maken van jouw nieuwe mode-item. En als je erover na gaat denken:

Hoe vreemd is het eigenlijk dat de mooiste mode-items te koop zijn voor een prikkie?

Duurzame materialen galore

Ik besloot dat ik geen items meer wilde dragen waar zoveel leed aan vooraf ging. Hield dat in dat ik vanaf nu tot mijn dood moest doen met mijn huidige garderobe en nóóit meer iets nieuws mocht kopen? En dat ik voor eeuwig in afdankertjes of oersaaie kleding moest doorbrengen?

Nou, dat viel dus allemaal hartstikke mee. Hallo, het is 2018! Er zijn gelukkig steeds meer duurzame materialen (zoals duurzaam katoen, bamboe en hennep) op de markt. En de bewustwording rondom chemische kleuringen en bestrijdingsmiddelen groeit.

Plus: er zijn zat bedrijven die hun arbeiders eerlijke salarissen geven. Steeds meer merken weten inmiddels hoe het wél moet. Hurray!

Duurzame designers van eigen bodem

Voor prachtige, duurzame mode hoef je niet ver te zoeken. In ons kikkerlandje vind je prachtige items van ontwerpers die lokaal produceren. Met liefde ontworpen en in elkaar gezet, zónder chemische materialen of misschien van duurzame gerecyclede materialen.

Wat dacht je van Elsien Gringhuis bijvoorbeeld? In 2011 won ze de Green Fashion Competition  en in 2012 de Fair Luxury award. Of Sanne Jansen die, in plaats van 2 collecties per jaar, slechts één outfit voor iedere maand van het jaar ontwikkelt. Maar ook Rhumaa is een persoonlijke favoriet. En het beste is: het hoeft niet van ver te komen, het wordt allemaal lokaal geproduceerd. Does it get any better?

Je ziet: zuiniger zijn op de planeet en zijn inwoners én er stijlvol bijlopen gaan absoluut hand-in-hand, maar de keuze is aan jou.

 

Gabriëlle Koster

Gabriëlle Koster

Duurzame blogger Gabriëlle Koster (Cosmopolitan, The Green Happiness, ELLE) was niet altijd bezig met duurzame mode. Wel met mode, dat wel, maar pas sinds zo’n twee jaar ging ze zich verdiepen in hoe kleding nu eigenlijk gemaakt wordt, in welke hoeveelheden en wat voor impact dat nu eigenlijk heeft op mens en milieu. Dit is de reden waarom zij het belangrijk vindt om duurzaam te consumeren.

Must-have:

Pōur

Gerecyclede backpack van Pōur

other relevant articles

browse all articles