Duurzame kleding: wat betekent dat eigenlijk? Wat houdt het in wanneer een T-shirt of tas eerlijk of fair trade is? En wat is eco kleding eigenlijk? Draait dat om duurzaam produceren? Of gaat het om de duurzame materialen die zijn gebruikt? We geven je graag wat stof tot nadenken.

Direct naar:

 1. Is het lokaal geproduceerd?
 2. Slow fashion ipv fast fashion
 3. De ontwerper gebruikt gerecycled materiaal
 4. Milieuvriendelijk produceren met eco materialen
 5. Eerlijke productie = eerlijke kleding
 1. Bio katoen
 2. Hennep
 3. Bamboe
 4. Lyocell
 5. Cupro
 6. Viscose
 7. Modal

De 5 belangrijkste selectie-criteria

Om een plekje in de digitale winkelschappen van Dastoon te krijgen, moet de kleding van ontwerper X of accessoires van van merk Y vallen onder de noemer ‘eerlijke kleding’.

Hoe bepalen we dat? Door te checken of het product voldoet aan één of meer van de volgende vijf belangrijke selectiecriteria:

1. Is het lokaal geproduceerd?

Een lokaal productieproces (in Nederland) biedt tal van voordelen:

 • Betere arbeidsomstandigheden - vergeleken met een China of Bangladesh, waar de meeste kleding wordt vervaardigd - voor de arbeiders.
 • Er is minder transport nodig, wat beter is voor het milieu. Als een product wordt geproduceerd in Nederland, is er dus weinig transport nodig, wat de CO2-uitstoot kan verminderen. Dat is vaak het geval met kleding die is vervaardigd door Nederlandse ontwerpers. Zij maken dit in hun eigen ateliers, soms zelfs van gerecyclede materialen.

Hoe dat precies zit met de supply chain? Deze infographic van de Fair Wear Foundation legt het haarfijn uit.

2. Slow fashion ipv fast fashion

Heb je enig idee hoeveel kleding er vernietigd wordt, puur omdat er heel veel kleding overblijft elk seizoen?

Alleen in Nederland blijft er per jaar ongeveer 21,5 miljoen gloednieuwe onverkochte kledingstukken over. En die restanten mogen dan wel naar derdewereldlanden gestuurd worden, maar daar zitten de meeste landen ook niet meer op te wachten omdat het hun eigen kledingindustrie ontregelt.

Plus: als je optelt hoeveel kleding er wereldwijd overblijft, is dat véél. Heel veel. Daarbij zijn er veel merken die niet geassocieerd willen worden met bijvoorbeeld ‘sale’; veel items verdwijnen in de verbrandingsoven.

Slow fashion

Kortom: vergeet fast fashion. Dastoon geeft de voorkeur aan slow fashion. De Nederlandse modeontwerper De Naakte Naaisterbijvoorbeeld maakt de kleding pas op het moment dat ze jouw bestelling binnen krijgt.

Zo wordt er niets geproduceerd waar geen behoefte aan is. Er ontstaat geen onnodig overschot van ongebruikte kleding. En er wordt er niets verspild: geen massaproductie, wel duurzame kleding.

Dat is fairtrade shopping>>>


kleding-duurzaam

3. De ontwerper gebruikt gerecycled materiaal

Reduce, reuse, recyle! Het hergebruik van materialen is een duurzame manier om kleding of accessoires te produceren. Reststoffen kunnen zo op een creatieve manier een nieuw leven krijgen en gaan op die manier niet verloren.

Om je een voorbeeld te geven van de duurzame merken in ons bestand die werken met gerecyclede materialen:

  • De Nederlandse modeontwerper Naomi Rachèl Timan maakt tassen van oude banken en stoelen. Daarmee wil ze items een tweede leven geven. Dat doet ze onder andere met haar collectie ‘I was a…’. Benieuwd hoe Naomi haar gerecyclede items precies maakt? Ze laat het zien in dit filmpje van NPO Zapp
 • De Nederlandse modeontwerper Julie van den Boorn is geobsedeerd met structuren, materiaal, kleur, technische processen en elk ander aspect van creatie. Ze is het brein achter duurzaam modemerk Pōur, dat tassen maakt van gerecyclede werkkleding. Hoe ze dat doet? Nou, zo! 

4. Milieuvriendelijk produceren met eco materialen

Milieuvriendelijk produceren is een vereiste bij Dastoon. Hieronder verstaan we het gebruik van eco materialen, zoals bio katoen, hennep of bamboe met elk hun bijzonder milieuvriendelijke eigenschappen.

Het voordeel van bio katoen is dat er geen vervuilende pesticiden worden gebruikt die schadelijk zijn voor mens en milieu.

Hennep op zijn beurt gaat vele malen langer mee dan andere stoffen en haalt meer CO2 uit de atmosfeer dan welke plant dan ook.

En dan wondermateriaal bamboe:

 • ook bamboe haalt ook meer koolstofdioxide uit de atmosfeer,
 • produceert 35% meer zuurstof dan een vergelijkbare boom,
 • groeit zonder gebruik van pesticiden,
 • is van nature sterk, slijtvast, antibacterieel en waterafstotend,
 • het ademt beter en is in staat meer vocht op te nemen dan katoenen kleding,
 • bevat antibacteriële eigenschappen, waardoor de kans op vervelende geurtjes sterk vermindert.


Hier op Dastoon.com vind je tal van duurzame merken die gebruik maken van duurzame materialen. Neem Nooboo, dit modelabel maakt bio kleding zoals T-shirts van bamboe en bio katoen. Te gek, toch?

5. Eerlijke productie = eerlijke kleding

Tot slot kijken we naar het productieproces. Schokkende feiten:

 • Slechts 16% van de 87 grootste modemerken beschikt over een volledige lijst van fabrieken die eerlijke kleding produceren.

 • En 75% van de items die worden verkocht in Nederland komt uit lagelonenlanden zoals Bangladesh, China en India.

Een voorbeeld van een minimum maandloon in Bangladesh is €50,32 per maand. Genoeg om te overleven? Nee.

Om jezelf te kunnen voorzien van basisbehoeften (voedsel en onderdak) heb je in Bangladesh €111 per maand nodig. Daarnaast hebben de werknemers in de fabrieken in lagelonenlanden vaak geen contract, maken veel overuren en werken in een onveilige omgeving.

>>> 7 eerlijke kledingmerken om van te houden

6. Eerlijke arbeidsomstandigheden

Op Dastoon hebben wij een selectie van ontwerpers die zélf hun kleding produceren of  dankzij hun kleinschalige productie eerlijke arbeidsomstandigheden kunnen realiseren. En daarnaast waarde hechten aan ethisch verantwoorde arbeidsrechten.


Kortom: alle ontwerpers op Dastoon voldoen aan een of meerdere van deze criteria.

Duurzame kledingmerken & eerlijke designers

We garanderen dat de producten op Dastoon met respect voor de medemens worden gemaakt en daadwerkelijk in de categorie fair fashion vallen. Daarnaast vinden we het verhaal achter de ontwerper wiens kleding we aanbieden heel belangrijk. Op die manier bieden we duurzame kleding online en laagdrempelig aan.

Lokaal vakmanschap in Arnhem

Om een voorbeeld te geven: de collectie van Nederlandse modeontwerperElsien Gringhuiswordt door bekwame kleermakers in haar eigen atelier in Arnhem gemaakt.

Op deze manier ondersteunt ze (lokaal) vakmanschap dat in veel opzichten op het punt staat te worden vergeten. En stimuleert ze de economische groei van de lokale gemeenschap.

Bovendien worden alle artikelen worden op bestelling gemaakt. Dat betekent dat ze nooit een voorraad hebben. Het milieu wordt bespaard van overproductie en er hoeven geen kledingitems verbrand te worden.

Made in NL

Ook lingeriemerk Lola+Lou produceert 100% van haar items in ons Nederland.

Net als de duurzame ontwerpen van Sarah van der Wilk. Ook bij haar worden worden alle op designs aanvraag en lokaal geproduceerd. De ontwikkeling van haar kleding wordt deelt Sarah openlijk en geeft zo een bijzonder inzicht in het volledige proces: van inspiratie en schets, tot proces, uitvoering en prijsberekening.


> Maak kennis met alle duurzame designers die hun collecties op Dastoon.com verkopen.

Duurzame materialen

De grondstoffen en chemicaliën die normaal gesproken worden gebruikt worden voor het vervaardigen van kleding zijn belastend voor het milieu. Hoe?

 

Synthetische stoffen zoals nylon, polyester en acryl worden gemaakt van ruwe olie, wat een niet-hernieuwbare grondstof is. Daarnaast zijn deze stoffen vaak niet biologisch afbreekbaar en kosten ze veel landbouwgrond en water.

 

Ecologische kleding wordt gemaakt van duurzame stoffen. Stoffen die dus weinig impact hebben op het milieu, met weinig tot geen chemische middelen worden verbouwd en die worden gemaakt van een duurzame bron. Welke stoffen er onder deze categorie vallen?

 • Bio katoen

Biologisch katoen lijkt op regulier katoen, maar het verschil zit ‘m in de manier waarop het geteeld wordt. Biologisch katoen wordt namelijk geteeld zonder het gebruik van landbouwgif als pesticiden.

Normaal gesproken wordt katoen verbouwd met behulp van chemische bestrijdingsmiddelen, die in de bodem en in de stof terecht komen. En soms zelfs in de huid van de arbeiders, die er heel erg ziek van kunnen worden. Omdat er een chemisch ontbladeringsmiddel wordt gebruikt bij het plukken van regulier katoen wordt bio katoen met de hand geplukt. Onder andere Outprints maakt gebruik van bio katoen.

 • Hennep

Deze stof wordt gemaakt van de hennepvezel. De hennep-plant groeit snel waardoor er weinig grond nodig is en er is weinig bestrijdingsmiddel ‘nodig’ bij de verbouwing. Hennep-stof wordt gemaakt door de stengels van de plant te weken in water. Door het weekproces laten vezels los waardoor deze in draden kunnen worden gesponnen.

 • Bamboe

Ook tijdens de groei en het oogsten van bamboe worden geen pesticiden of andere bestrijdingsmiddelen gebruikt. Net als hennep groeit bamboe erg snel, waardoor er weinig grond nodig is. Daarnaast vermindert de groei van bamboe CO2 in de atmosfeer, bamboe absorbeert namelijk 35% meer CO2 dan soortgelijke planten.

 • Lyocell

Heb je nog nooit gehoord van Lyocell? Dat kan kloppen. Deze stof is nog vrij nieuw. Het doet denken aan zijde, is enorm sterk en neemt nog beter vocht op dan katoen. Het is daarbij een van de meest milieuvriendelijke stoffen! Hoe Lyocell wordt gemaakt? Van houtsnippers van onder andere de eucalyptusboom. Lyocell kan ook voorkomen onder de naam Tencel.

 • Cupro

Dol op zijde, maar kies je liever voor een diervriendelijk alternatief? Kies dan voor Cupro. Wacht even, is zijde niet diervriendelijk dan? Nou, nee. Voor de productie van zijde worden rupsen in hun cocon in vaten met kokend water gedompeld. Jaarlijks worden er vele miljoenen zijderupsen gedood: voor een halve kilo zijde zijn 2.000-3.000 rupsen nodig. Cupro is een vegan alternatief.

 • Viscose

Ook viscose is een diervriendelijker én milieuvriendelijker dan zijde, maar heeft wel veel weg van zijde. Viscose is een natuurlijke stof die gemaakt is uit de cellulose van katoen of hout.

 • Modal

Ook Modal is een vrij nieuwe stof en wordt gewonnen uit duurzaam beheerde bossen. Er is weinig water nodig voor de productie van Modal en wordt gemaakt van duurzaam beheerde beukenbomen.

Fair Trade keurmerk

Op Dastoon.com vind je Fair Trade collecties die voldoen aan het Fair Trade keurmerk. Dit keurmerk vindt zijn oorsprong bij de Nederlandse Stichting Max Havelaar, dat in eerste instantie is opgericht naar aanleiding van slechte werkomstandigheden van koffieboeren in Mexico.

 

Inmiddels is het keurmerk veel groter en is er voor Fair Trade kleding het Fairtrade Textile Production Standard keurmerk in het leven geroepen.

 

 

Wat houdt het in wanneer kleding of ander textiel dit keurmerk krijgt?

 • Werknemers in de kledingindustrie kunnen  (vanaf de verwerking van de oogst - dus niet de teelt zelf - tot aan de winkel) onder gezonde en veilige arbeidsomstandigheden kunnen werken.

 • Werknemers verdienen een minimumloon verdienen en het recht hebben om zich in vakbonden te organiseren.

 • Er worden milieueisen gesteld.

 • Er mag niet met bepaalde chemische (en dus gevaarlijke stoffen) gewerkt worden en gelden er strenge eisen voor afval-, energie en waterbeheer.

 • Plus: de kleding moet gemaakt zijn van Fair Trade-katoen.

Meer informatie over dit keurmerk vind je op FairTrade.net

Shop meteen in de meest duurzame winkel van Nederland (gratis verzenden & retour!) >


dames unisex heren