Wat wij verstaan onder eerlijke mode en duurzame kleding

Wij gebruiken de volgende criteria om een product als duurzaam en eerlijk te classificeren. Deze criteria worden aangegeven op de productpagina’s, onder het kopje ‘duurzaamheid’.

 1. Lokaal
 2. Op aanvraag
 3. Gerecycled materiaal
 4. Eco materiaal
 5. Eerlijke productie
  • Lokaal

Wij vinden een lokaal productieproces duurzaam omdat dit betere arbeidsomstandigheden voor de arbeiders betekent, dan bijvoorbeeld in China of Bangladesh. Daarnaast is er minder vervoer nodig, wat beter is voor het milieu.

  • Op aanvraag

Een kledingstuk wordt pas geproduceerd als de klant het bestelt. Zo wordt er niets geproduceerd waar geen behoefte aan is. Op deze manier ontstaat er nergens een overschot van en wordt er niets verspild.

  • Gerecycled materiaal

Het hergebruik van materialen is een duurzame manier om kleding te produceren. Reststoffen kunnen zo op een creatieve manier een nieuw leven krijgen.

  • Eko materiaal

Hieronder verstaan we het gebruik van bijvoorbeeld bio katoen, hennep en dergelijke.
Het voordeel van bio katoen is dat er geen vervuilende pesticiden worden gebruikt die schadelijk zijn voor mens en milieu.
Hennep op zijn beurt gaat vele malen langer mee dan andere stoffen en haalt meer CO2 uit de atmosfeer dan welke plant dan ook.
Bamboe haalt ook meer koolstofdioxide uit de atmosfeer, produceert 35% meer zuurstof dan een vergelijkbare boom, groeit zonder gebruik van pesticiden en is van nature sterk, slijtvast, anti-bacterieel en water afstotend.

  • Eerlijke productie

Slechts 16% van de 87 grootste modemerken beschikt over een volledige lijst van fabrieken die hun kleding produceren. Op Dastoon hebben wij een selectie van ontwerpers die of zelf hun kleding produceren of dankzij hun kleinschalige productie eerlijke arbeidsomstandigheden kunnen realiseren. Op deze manier kunnen we garanderen dat de producten op Dastoon met respect voor de medemens worden gemaakt.

Alle ontwerpers op Dastoon voldoen aan een of meerdere van deze criteria.

Kijk hier voor meer

dames

dames herfst collectie

dames all

unisex

heren